Hur går det till när man beställer en illustration? 


Kanske du aldrig har beställt illustration förut, är du nyfiken på vad alla dessa arvoden går till, eller bara undrar hur min sida av samarbetet kan se ut - denna guide är till dig! Här går jag igenom ett generellt förlopp av ett samarbete - från första kontakt till betalningsdetaljer på slutet.
︎ Vi får kontakt, kul! Kunden har skickat ett email med förfrågan, oftast är det något skrivet i alla fall. Jag får kanske en kort beskrivning av vad uppdraget är, inte sällan är det även prisförfrågan med.

︎Jag tar emot förfrågan, och besvarar den oftast med flera frågor! Exempelvis:

︎När är deadline? När ska det vara färdigt? - det behöver jag veta för att pussla ihop arbetsflödet, eller veta direkt att jag måste tacka nej, om det krockar med andra uppdrag.

︎ Vad är budgeten? Det behöver jag veta för att antingen anpassa nivån på arbetet därefter eller hänvisa dig vidare om det inte fungerar för mig. Jag kan ge flera prisnivåer om jag blir frågad i det första mailet. Finns ingen budget kommer jag sätta ihop en offert som möter kundens behov, efter bästa förmåga.

︎ Vad ska illustrationen användas till? Det är klokt att få en illustration som representerar din produkt, media, eller varumärke, och få användning av den på flera håll. Det välkomnar jag! Jag behöver veta användningsområdena eftersom det påverkar slutprodukten och mig som upphovsperson.
När vi är överens om budget, deadline (skisser, korrigeringar, leverans, eventuella justeringar får varsin deadline), användningsområde, användningstid, antal skisser att välja på, plus antal korrigeringar vid olika etapperna, är det äntligen dags att börja rita!

︎ Skisserna kommer! Inom den avtalade deadlinen för skisserna kommer du få en eller flera skisser i blyerts för feedback. Ibland fastnar kunden för en specifik skiss, ibland för olika delar från de olika skisserna - båda går bra. Har vi avtalat att jag kan ge en andra omgång med en slutgiltig skiss kommer korrigeringarana vara med i den.

︎Jag ritar! Efter att skissen (eller skisserna) blivit godkänd börjar en annan rolig etapp, att slutföra idén, känslan och uttrycket i en slutgiltig illustration. Oftast ritar jag konturerna med bläck på papper, skannar in och färglägger digitalt. Inte sällan får själva papperet behålla sin synliga struktur.

En illustration kan ta allt från en halv arbetsdag till en vecka, eller mer - beroende på hur stor och detaljerad den är!

︎ Illustrationen levereras senast på deadlinedagen (om inget annat avtalas). Vi kan bestämma ett klockslag om kunden vill. Oftast slutar min del av arbetet här!*

︎ Faktura ankommer inom kort. På den står ett förfallodatum i vanlig ordning. Tack för samarbetet!

*Om vi i förväg avtalat justeringar efter deadline är det nu jag får feedback på vad jag ska ändra eller lägga till. Jag gör det och skickar in igen, så snart jag kan.